Museum für Lackkunst
Het midden in de stad Münster gelegen Museum für Lackkunst is wereldwijd het enige in zijn soort. De omvangrijke verzameling bestaat uit ongeveer tweeduizend objecten uit Oost-Azië, Europa en de islamitische wereld, die in een wisselende opstelling aan de bezoeker worden gepresenteerd. Deze objecten bestrijken een periode van meer dan twee millennia. Alleen al de architectuur van het gebouw is fascinerend en is een gepaste behuizing voor een niet minder fascinerend museum. De esthetiek en schoonheid van de op streek ingedeelde kunstwerken overtuigen meteen – hoe kostbaar deze werken zijn wordt nog duidelijker naarmate je meer te weten komt over de veeleisende technieken.
Gedurende de twee decennia van haar bestaan werd de bedrijfsverzameling voortdurend en systematisch uitgebreid. Tegenwoordig is het museum een kenniscentrum voor lakkunst, met een internationale wetenschappelijke reputatie. In de wisseltentoonstellingen die regelmatig plaatsvinden, worden bijzondere aspecten van zowel de traditionele als hedendaagse lakkunst nader belicht. Door activiteiten zoals concerten en lezingen is het museum bovendien een gewaardeerde culturele ontmoetingsplaats.
Het Museum für Lackkunst wordt sinds de opening in 1993 exclusief ondersteund door BASF in Münster.
Schenking verzameling van 80 inrō
In 2017 heeft een privéverzamelaar het Museum voor Lakkunst een verzameling van 80 inrō geschonken.
Een inrō* is een traditioneel Japans doosje dat mannen met een zijden koord aan hun gordel meedroegen. Letterlijk betekent het woord zegeldoosje waaruit het oorspronkelijke gebruik blijkt: namelijk voor het opbergen en meenemen van zegels (stempels) die gebruikt werden om documenten mee te ondertekenen. In de 16de eeuw werden ze in Japan verder ontwikkeld voor het opbergen van allerlei persoonlijke kleinigheden zoals medicijn, pijp en tabak, en schrijfgerei.

Vlinders op een gouden net over de verschillend gekleurde compartimenten
Inrō zijn ovaal of cilindrisch van vorm, ca. 5 cm breed en maximaal 10 cm hoog. Ze bestaan uit meerdere compartimenten boven elkaar die bijeen gehouden worden door zijden koordjes aan weerszijden. Aan de bovenkant van het doosje houdt een grote kraal (ojime) de zijden koordjes bijeen. Een klein sculptuurtje aan het uiteinde (netsuke) zorgt ervoor dat het niet tussen de gordel weg kan glijden.
De inrō als kunstobject
De inrō werd vast onderdeel van de traditionele Japanse klederdracht van de mannen. In het begin werden ze eenvoudig met zwarte lak beschilderd maar vanaf het midden van de 17de eeuw werden het ware kunstwerkjes. Talrijke gespecialiseerde ateliers verhieven het maken van inrō tot een afzonderlijke tak van het Japanse lakhandwerk. De lakmeesters gebruikten de inrō om nieuwe dingen uit te proberen en hun meesterschap op klein formaat te tonen.
De afgebeelde thema’s zijn onder andere planten en dieren met een symbolische betekenis, literaire onderwerpen, historische scènes en beroemde landschapsvoorstellingen. Ze beelden in zekere zin Japan in het klein uit. Ook de inrō uit deze bijzondere verzameling getuigen van de verbazingwekkende kwaliteit en verscheidenheid waar de kleine zegeldoosjes om bekendstaan.
* het woord inrō wordt zowel voor enkelvoud als meervoud gebruikt.
Adres en route
Openingstijden
maandag | gesloten |
dinsdag | 12:00 – 18:00 |
woensdag | 12:00 – 18:00 |
donderdag | 12:00 – 18:00 |
vrijdag | 12:00 – 18:00 |
zaterdag | 12:00 – 18:00 |
zondag | 12:00 – 18:00 |
Entreeprijs
De toegang tot het museum is gratis.
Voor speciale tentoonstellingen kan een entreeprijs gelden. Dat staat dan bij de betreffende tentoonstelling vermeld.
Wijzigingen onder voorbehoud. Kijk voor de meest actuele informatie over de openingstijden en entreeprijzen op de site van het Museum für Lackkunst.
Vervoer en verblijf
Zin gekregen om naar Münster te gaan? Kijk voor hotels op booking.com. Voor treinreizen naar Münster ben je bij NS International aan het juiste adres.