Een paar maanden geleden deed een bibliotheekmedewerker van het Franse stadje Saint-Priest een opmerkelijke ontdekking. In de collectie van de gemeentelijke kunstuitleen bevond zich een betrekkelijk vroeg werk van Gerhard Richter. Het werk werd in 1988 aangekocht voor omgerekend ongeveer € 15.000 maar is inmiddels rond 3 miljoen euro waard. Het gaat om het schilderij Abstraktes Bild 630-2 (1987).
Decennia noeste arbeid
Het werk van Richter behoort tot het duurst betaalde ter wereld van een levende kunstenaar. Maar de kunstenaar is daar niet van onder de indruk. In 2011 zei hij tijdens de perspresentatie van een groot overzicht van zijn werk in het Londense Tate Modern: “It’s just as absurd as the banking crisis”. Ook over zijn werk is hij vreselijk nuchter. In interviews en documentaires is Richter altijd ontwapenend en origineel. Zoals in onderstaande video uit 2012:
Ook zijn motivatie om kunstenaar te worden, is vreselijk simpel: “It was my only possibility“. Hij was 14 toen hij tot deze conclusie kwam maar het zou nog een tijdje duren voordat hij zich professioneel kunstenaar kon noemen. Via een avondcursus, diverse baantjes en een afwijzing wordt hij in 1951 aangenomen op de kunstacademie van Dresden. Al tijdens zijn studie maakt hij, naast de verplichte opdrachten, vrij werk.
Fotoschilderijen
In de ruim 60 jaar artistieke productie heeft Gerhard Richter een grote variëteit aan technieken gebruikt: olieverf, aquarel, collages (Atlas), tekeningen en zelfs een enkele sculptuur. Maar zijn bekendste werk zijn de zogenaamde fotoschilderijen. Sinds midden jaren tachtig maakte Richter al meer dan 2000 werken in deze techniek. En nog steeds zet hij dit middel op precies dezelfde manier in.
Op de vraag waarom hij zo gefascineerd is door fotografie: ”
Weil ich überrascht war vom Foto, das wir alle täglich so massenhaft benutzen. Ich konnte es plötzlich anders sehen, als Bild, das ohne all die konventionellen Kriterien, die ich vordem mit Kunst verband, mir eine andere Sicht vermittelte. Es hatte keinen Stil, keine Komposition, kein Urteil, es befreite mich vom persönlichen Erleben, es hatte erstmal gar nichts, war reines Bild. Deshalb wollte ich es haben, zeigen – nicht als Mittel für eine Malerei benutzen, sondern die Malerei als Mittel für das Foto verwenden.
Uit een interview met Rolf Schön 1972
90 jaar
Op 9 februari 2022 bereikt Gerhard Richter de status van negentigjarige. De bescheiden en enigszins teruggetrokken kunstenaar staat daarom dit jaar bij verschillende musea in de spotlights:
- In K21 Düsseldorf Birkenau Paintings – een installatie met overgeschilderde foto’s van gevangenen uit concentratiekamp Auschwitz/Birkenau
- zijn “Künstlerbücher” zijn te zien in de bibliotheek van de Berlijnse Neue Nationalgalerie
- een jubileumtentoonstelling in het Albertinum in Dresden
- ook op de website van de kunstenaar staat een lijstje van actuele solotentoonstellingen
Wil je meer weten over Gerhard Richter, zijn werk en zijn opzienbarende meningen over kunst? Bekijk dan de documentaire Gerhard Richter Painting door documentairemaakster/regiseur Corinna Belz
De kunstuitleen
De gemeentelijke kunstuitleen Saint-Priest heeft overigens besloten het werk van Richter te verkopen en de opbrengst beschikbaar te stellen voor lokale kunst en cultuur.